GALLERI > (Öppnas i nytt fönster/flik)

Öppettider
Måndag-Fredag 10-16

Smålandshantverkaren AB
Generatorsgatan 4
417 05 Göteborg

Tel / Fax: 031-251325
Mail:Smålandshantverkaren AB


 

Startsidan

Läder

VAD ÄR LÄDER?

Det äldsta prov på läder som kommer från vårt land är slidan till en bronsdolk från omkring år 1100 f Kr. Att tillverka ett läder på ett mer modernt sätt, uppfanns av Karl Hylten-Cavellius år 1853. Den metod man då började använda kallades kromgarvning. Kromgarvning och garvning med synthetiska och vegetabiliska metoder är det vanligaste i modern tid.

Man delar in en hud i LÄDER, som kommer från stora djur t.ex. ko och älg. SKINN kommer från små djur, t.ex. räv, kanin och får. Det vi använder i möbler och bilar kommer mestadels från stora djur. En hud är ca 5m2 och märken som myggstick, urinfläckar och nackveck, gör att man får ett naturligt och genuint läder. En hud som är färdig för färgning är alltid först gråblå eller krämvit.

Det finns i stora drag 3 variationer på läder
(I galleriet ser du alla lädervarianter)

ANILIN LÄDER: Detta läder är genomfärgat med endast en tunn skyddsyta som gör lädret mjukt och behagligt.

SEMIANILIN LÄDER: Detta läder som också är genomfärgat har fått en liten pigmentering med färg. Lädret blir slitstarkare och kan motstå den offentliga miljöns krav.

TÄCKFÄRGAT LÄDER: Detta läder upplevs som slätare och lite styvare men är ett tåligt och slitstarkt läder.

I galleriet kan ni se hur vi kan hjälpa er med renovering av läder, blandning av läderfärger i olika kulörer, lagning av hål, samt byte av slitna läder osv.

På bilderna i galleriet kan man se de olika färgskikten på läderytan. Hos oss kan du köpa de flesta läder som finns på marknaden för t.ex. möbler och bilar, offentlig miljö osv.

För underhåll av läder, se vårt sortiment under Försäljning Material.